Kaiserschmarren - Císařský trhanec
Když se řekne Rakousko, vybaví se nám mnoho úchvatných scénářů - zasněžené Alpy, okouzlující Vídeň nebo lahodné sladkosti jako Sacher dort či Mozartovy koule. Ale je ještě jedna pochoutka, která je známá daleko za hranicemi země.
Jedná se o gastronomickou specialitu Kaiserschmarrn, sladký pokrm, který má historii tak pestrou jako samotná rakouská krajina. Existují o něm různé historky a legendy. Říká se, že jednoho dne se rakouský císař ukryl v lese před deštěm, kde jej v hájence pohostili typickým dřevorubeckým pokrmem zvaným trhanec. Císař si jej tolik oblíbil, že tuto recepturu prosadil i na svém dvoře.
Další historka říká, že císař byl velkým fanouškem palačinek. Když je jednou kuchař omylem připravil příliš tlusté, byly podávány personálu. Bylo by totiž nemyslitelné podávat takové palačinky císaři. V rakouské hovorové řeči se dokonce pro takovou situaci vytvořil termín "A Schmarrn des dem Kaiser zu servieren" (česky: "Podávat císaři nesmysl").
Ať už je pravdivá jakákoli legenda, jedno je jasné. Sladký pokrm Kaiserschmarrn miloval císař František Josef tak moc, že byl po něm pojmenován. Historky o původu tohoto pokrmu se mohou lišit, ale jeho jedinečná a lahodná chuť vždy zůstává stejná.
Tato pochoutka nejlépe chutná na horské chatě, kde si k ní můžete dát třeba skvělé čerstvé podmáslí.
Pokud byste si chtěli trhanec udělat doma, tady je recept:
4 porce, doba přípravy cca 30 minut.
Přísady:
- 500 ml mléka
- 1 pol. lžíce zakysané smetany
- 4 vejce
- 80 g krystalového cukru
- 250 g hladké mouky
- sůl
- rozinky naložené v rumu
- citrónová a pomerančová kůra
- 40 g másla
- moučkový cukr
Příprava:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Smícháme mléko, zakysanou smetanu, žloutky, cukr, mouku a kůru z citrónu a pomeranče, lehce osolíme a vymícháme hladké těsto. Přidáme rozinky namočené v rumu.
Z bílků ušleháme sníh, zašleháme do něj polovinu krystalového cukru a sníh opatrně vmícháme do těsta.
Na pánvi rozehřejeme máslo, vlijeme těsto, po jedné straně ho osmažíme do zlatova, pak obrátíme a osmažíme z druhé strany.
Vzniklou placku dáme do rozpálené trouby na střední rošt a pečeme asi 8 - 10 minut, poté je vyndáme a pomocí dvou vidliček roztrháme na kousky.
Trhanec posypeme moučkovým cukrem a podáváme se švestkovým žahourem nebo se jablečným pyré.