Korutany blog

Plánujete dovolenou v Korutanech a zajímají vás tipy, co všechno navštívit? Nebo už v Korutanech jste a hledáte možné výlety ve vašem okolí, nebo třeba ty, co jsou vhodné pro děti? Pak jste u nás správně, v našich článcích se pokusíme vás inspirovat, informovat, poradit. Sami máme tři děti a Korutany milujeme a snažíme se je společně co nejlépe...


Interaktivní mapa s výlety po Korutanech

Níže naleznete interaktivní mapu s označením výletních míst, popsaných na našem blogu. Mapu doporučujeme zvětšit na celou plochu, pak se vám všechna místa zobrazí po levé straně. Po kliknutí na konkrétní místo se vám ukáže odkaz na náš článek na blogu. Pokud pak kliknete na šipku vpravo od názvu výletního místa, otevřou se vám Google mapy a můžete si k němu rovnou naplánovat trasu.

Výletní cíle jsou pro přehlednost barevně rozlišeny:

  • zelená - naše apartmány
  • černá - lanovky
  • hnědá - turistika
  • žlutá - atrakce pro děti
  • oranžová - výletní cíle v Itálii i na Slovinsku
  • modrá - vše ostatní



Tento slow trail je naprosto úchvatný a musím říct, že pokud bych měla doporučit jeden slow trail z těch, co už jsem v Korutanech prošla, bude to právě tento.

Tohle mě upřímně překvapilo. Do Millstattu už jezdíme pěkných pár měsíců, máme to tady docela slušně prochozené a tuhle soutěsku jsme objevili teprve nyní :D Je to až neuvěřitelné, začíná přímo v Millstattu, ale přitom je dokonale skrytá.

Korutanská karta je skutečný "must have" na vaší dovolené v Korutanech. Ušetří vám totiž neskutečné peníze a vy díky ní získáte spoustu zážitků :)

Slow traily dostupné přímo z Millstattu jsou rovnou dva (a to nepočítám Mirnock, kam je potřeba popojet autem). A oba jsou super! Jeden vám umožní pozorovat Millstatter See z výšky, druhý zase přímo z jeho břehu. Pojďme se na ně podívat :)

Na návštěvu soutěsky Tscheppa se chystáme letos v létě a chceme ji spojit právě i s Mořským okem v Bodentalu. To se nachází nedaleko hostince Bodenbauer ve výšce 1052 metrů nad mořem.

Z našeho apartmánu v Matschiedlu dojedete za 28 minut do Villachu. Městečko rozhodně stojí za návštěvu, centrum je krásné, super jsou také moderní termální lázně. Náš dnešní výlet budeme ale věnovat stoupání po Villacher Alpenstrasse a cestě na Dobratsch.

Poprosila jsem Petru, která v Rakousku žije skoro půlku života a stojí za projektem Němčina pro život, aby nám prozradila nejen pár základních frází, které jsou v Rakousku "must have", ale i kulturních zvyklostí. Její projekt má za cíl propojovat, motivovat a podpořit lidi na cestě do Rakouska. Tahle žena vás namotivuje tak, že si budete i doma...

Jestliže jste vášnivý cyklista, oblast kolem obce Bad Kleinkirchheim a jezera Millstätter See je jako stvořená pro vás. Tento krásný region, ležící v srdci Rakouska, je známý svou rozmanitou krajinou, která se mění z rovin kolem jezera v kopcovité partie až strmé hory. To vše nabízí ideální podmínky pro cyklistiku. Pro vás, cyklistické nadšence,...

Na tento krásný trail se dostanete autem od našeho apartmánu v Matschiedlu autem za pouhých 9 minut - začátek trasy je na velkém parkovišti (do navigace zadejte Strandbad Hermagor) veřejného koupaliště v Hermagoru, kde zaparkujete zdarma.

ˇŽe by Vás nenapadlo vyrazit do Obervellachu na skialpy? I zdejší vrcholy Vysokých Taur však nabízí vyžití pro zkušené skialpinisty, ale i naprosté začátečníky, kteří se s tímto sportem teprve seznamují. Zimní dovolenou tak můžete proložit třeba dnem na pásech na hřebeni korutanských Alp a dobýt některou z místních dvou nebo dokonce třítisícovek na...

Loni jsme se o jarních prázdninách ve Flattachu rozhodli, že si v Korutanech koupíme apartmán a letos už si jarní prázdniny užíváme opravdu ve svém :)

Dreiländereck, česky Trojmezí, se nachází v nadmořské výšce 1506 m a je jedinečným místem, kde se stýkají hranice Rakouska, Itálie a Slovinska. Tento hraniční trojúhelník v Korutanech nabízí nejen fascinující historii, ale i nádherné přírodní scenérie, které si zamilují jak milovníci pěší turistiky, tak rodiny s dětmi.

Krásné městečko Bad Bleiberg, jen 20 minut od našeho apartmánu v Matschiedlu, je místem, kde se historie snoubí s přírodními krásami a zajímavostmi. Bad Bleiberg, známé svými termálními prameny a bohatou hornickou historií, se stalo oblíbeným místem pro lázeňské pobyty a prozkoumávání historie regionu.

Korutanské jezero Weissensee leží ve stínu Gailtalských Alp a je nejvýšše položeným z velkých korutanských jezer s možností koupání. S nadmořskou výškou 930 metrů a průzračnou, až 24 stupňů teplou vodou (s vynikající kvalitou vody) v létě, je jezero Weissensee ideálním místem pro osvěžení a relaxaci.

Jak jsme psali už v předchozích článcích, Slovinsko je od nás opravdu kousek (z Matschiedlu jste tam dokonce už za 20 minut) a tak je možné tam podnikat parádní jednodenní výlety. My jezdíme nejraději mimo sezónu, v létě je bohužel Slovinsko hodně "přelidněné", je problém zaparkovat a u všech atrakcích se tlačíte s davy turistů.

Během jarních nebo podzimních měsíců je Rakousko ideální destinací pro ty, kteří chtějí uniknout shonu a davům turistů a touží po klidné a přesto aktivní dovolené. V této době si můžete vychutnat relaxaci v termálních lázních, lehkou pěší turistiku a především si užít přírodu bez davů turistů. V Rakousku, zemi známé svými nádhernými alpskými...

Rakousko se může pyšnit řadou ledovcových lyžařských destinací, které nabízejí fantastické zážitky pro milovníky sněhu a lyžování. Následující seznam představuje devět z těchto úžasných ledovců, kde si můžete užít lyžování nejen v hlavní sezóně, ale i mimo ni, kdy na vás čeká klidnější prostředí a dostatek čerstvého sněhu.

Adventní období v Korutanech má dlouhou tradici a opravdové kouzlo. Můžete navštívit několik nádherných adventních trhů s působivými koncerty, ukázkami řemesel a místních vánočních tradic. Nechte se unést a dopřejte si před svátky několik dní dovolené v Korutanech. Ať už u jezer, v horách, nebo ve městě. Sami budete překvapeni, jaké krásy vás zde...

Doporučujeme vám navštívit náš spřátelený web, kde najdete velké množství informací o Korutanech a možnostech výletů: Dovolená Korutany.

Zimní korutanská karta je méně známá karta famózní letní korutanské karty. Je často opomíjená, přitom ale není vůbec špatná. Pokud nejedete do Korutan vysloveně jen na sjezdovky, nebo s sebou máte nějaké nelyžaře, určitě na ní mrkněte.

Krásná kombinace hor a jezera - kabinovou a sedačkovou lanovkou se během 30 minut dostanete z dolní stanice lanovky v Annenheimu u jezera Ossiach na vrchol Gerlitzen do výšky 1 911 m n. m. Jakmile se ocitnete na vrcholu, čeká vás úchvatné 360° panorama s výhledem na malebnou horskou a jezerní krajinu.

Jestliže jste vášnivý cyklista, oblast kolem obce Bad Kleinkirchheim a jezera Millstätter See je jako stvořená pro vás. Tento krásný region, ležící v srdci Rakouska, je známý svou rozmanitou krajinou, která se mění z rovin kolem jezera v kopcovité partie až strmé hory. To vše nabízí ideální podmínky pro cyklistiku. Pro vás, cyklistické nadšence,...

Také milujete léto, ale už se těšíte, až zase vytáhnete lyže a pořádně si zajezdíte? U nás začíná lyžařská sezóna už v listopadu! Přesný termín zahájení sezóny je jako každý rok ještě zahalený tajemstvím, ale velký Opening naplánovaný na 2.11. od Nevdama může lecos napovědět :)

Když se řekne Rakousko, vybaví se nám mnoho úchvatných scénářů - zasněžené Alpy, okouzlující Vídeň nebo lahodné sladkosti jako Sacher dort či Mozartovy koule. Ale je ještě jedna pochoutka, která je známá daleko za hranicemi země.

K lanovce na Mölltaler Gletcher od nás z Obervellachu dojedete za 15 minut. Velké parkoviště u lanovky je zdarma a pokud máte Korutanskou kartu, máte zdarma i zpáteční jízdu lanovkou a to dokonce každý den!

Už se těšíte na dovolenou, kterou si užijete s celou rodinou? Máme pro vás tip na skvělou destinaci, kterou si zamilují malí i velcí. Korutany, jedna z rakouských spolkových zemí, vás nadchne svou úchvatnou přírodou a množstvím aktivit pro děti i dospělé.